Kursen ingår i dessa läroplaner och studiehelheter
Hotell- och restaurangföretagande - Hotell- och restaurangföretagsamhet
Nivå/kategori
Undervisningsspråk
Svenska
Kurstyp
Obligatorisk
Rekommenderat studieår
2
Omfattning
7 sp
Kompetensmål
Kursen fördjupar studerandes kunskaper om förplägnadsrörelsers operationella funktioner, administrering och produkter.
Läranderesultat
Analysera olika förplägnadsrörelser och deras lönsamhet kopplat till nya trender och förändringar i samhället. Behärskar både teoretiskt och praktiskt
förplägnadsrörelsernas produktutveckling och inse vikten av tjänstekvalitet. Känna till viner och deras specialegenskaper beroende på området.
Innehåll
Operativtledarskap och förplägnadsrörelsers lönsamhetstal.
Produkter, pris och produktutveckling inom mat- och
dryckesbranschen. Kundservice och serviceprocessens
utveckling och kvalitet.
Vinkunskap
Förkunskaper
Restaurangservice
Litteratur
Buttle, Francis (1997): Hotel and Food Service Marketing. Cassell. ISBN: 0304315338
Edvardsson,Bo(1996): Kvalitet och tjänsteutveckling. Studentlitteratur. ISBN: 9144001541
Kotas,R. & Jajawardena,C.(1994): Profitable Food & Beverage
Management. Hodder & Stoughton. ISBN: 0340595124
Lillicrap, Cousins & Smith (1998): Food and Beverage
Management. Holder & Stoughton, London
Nieminen, G.M. (2001): Ravintola-alan laskentatoimi. Restamark. ISBN: 9519185216
Aktuell litteratur anges av föreläsaren
Studieaktiviteter
- Föreläsningar
- Grupparbeten
- Inlämningsuppgifter
- Presentationer
- Studiebesök
- Övningar
- smakprov, case
- Individuellt arbete
Arbetsbelastning
- Kursens totala antal arbetstimmar: 0 timmar
- Varav självstyrda studieformer: 0 timmar
- Varav schemalagda studier: 0 timmar
Undervisningsform
Närundervisning
Examinationsformer
Skriftlig tentamen
Examinator
Aittoniemi Hellevi
Antal kursplatser
Ingen begränsning
Delprestation i kraft till
Utgången av läsåret