Utbildningen i Informationsteknik ger en gedigen grund inom IT och programmering samt erbjuder en möjlighet till specialisering inom endera Databehandling och analytik eller Intelligent robotik.
Examensbenämning: Ingenjör (YH)
Omfattning: 240 studiepoäng, 4 år
Utbildningsansvarig: Fredrik Welander
Utbildningen i Informationsteknik ger dig förutom en gedigen grund inom IT och programmering, också specifika kompetenser inom en av våra två specialiseringsinriktningar. Databehandling och analytik ger dig en djup förståelse för datahantering, analys och maskininlärning, medan Intelligent robotik utforskar den spännande gränsen mellan robotik, artificiell intelligens och människa-maskin-interaktion. Utbildningen utvecklar ett matematiskt-logiskt tänkande, vilket även är en utmärkt språngbräda för fortsatta studier.
Placering i arbetslivet och karriärmöjligheter
Utbildningen möjliggör arbete inom många olika områden och ger dig stora valmöjligheter och goda förutsättningar till avancemang i såväl finländska som internationella företag. Utöver studierna inom informationssteknik kan du via utvecklingsstudier skaffa dig kompetens till exempel inom företagsekonomi och entreprenörskap, speldesign, eller ämnen som erbjuds via andra högskolor.
Dina uppgifter i arbetslivet kan till exempel handla om att förbättra effektiviteten inom olika organisationer med hjälp av moderna verktyg för avancerad datahantering, optimering och prognostisering, eller att utveckla innovativa, AI-drivna lösningar som förenar den digitala och fysiska världen. Många utexaminerade ingenjörer väljer även att bli företagare.
Några vanliga jobbtitlar inkluderar t.ex. programmerare, utvecklare/developer, IT-specialist, Software Engineer, projektledare och analytiker.
Forskning och utveckling
På Arcada jobbar forskare, lärare och studenter sida vid sida i olika forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt. Inom informationsteknik på Arcada bedrivs forskning bland annat kring datorseendemodeller för rörelseanalys, Trustworhy AI, digitala tvillingar, stora språkmodeller (LLM) och människo-robot-interaktion.
Fortsatta studier
Du kan välja att fortsätta dina studier vid ett universitet (magisterstudier) eller efter några års arbetserfarenhet fortsätta vid Arcada eller en annan yrkeshögskola och avlägga högre yrkeshögskoleexamen (Master). På arbetsmarknaden motsvarar en högre yrkeshögskoleexamen en magisterexamen från ett universitet. Inom IT erbjuder Arcada högre yrkeshögskoleexamen i sitt masterprogram Machine Intelligence and Data Science (MIND).
Om du därefter vill ta ännu ett steg kan du efter en magister- eller masterexamen fortsätta med doktorstudier på universitetsnivå.
Studiemiljön
Utbildningen inom informationsteknik baserar sig på kompetensdrivna studier som har en tydlig målsättning i att förbereda studenterna för arbetslivet. Studierna är tvärvetenskapliga med en stark teknisk och logisk förankring. Kännetecknande för utbildningen är också att ämnesstudierna i hög grad är projektbaserade utifrån institutionens erfarenheter inom IT- och analytikforskningen.
Studiemiljön är mångkulturell, öppen, nyfiken och personlig. Det nätverk av vänner och professionella kontakter du har möjlighet att skapa under studierna är en investering i din egen framtid. Som ingenjörsstuderande har du möjlighet att ansluta dig till studentföreningen TLK som ordnar olika sociala evenemang du kan delta i vid sidan av studierna.
Vardagen på Arcada är fylld av interkulturella möten. Studenter och medarbetare från fler än 50 olika länder har samlats under högskolans tak och dialog och samarbeten över kultur- och nationsgränser är i dag lika självklara som inspirerande.
Tilläggsinformation
Utbildningen inom informationsteknik är till största del svenskspråkig. I utbildningen ingår även språkstudier och dina inriktningsstudier avlägger du på engelska. Den internationella studiemiljön
på Arcada och dina studie- och praktikmöjligheter här hemma och utomlands förbereder dig även för en internationell karriär.
Internationellt studentutbyte
Samtidigt som vi välkomnar världen till Arcada blickar även högskolans medarbetare och studerande ut över landsgränserna. Vi är medlemmar i en rad internationella utbytes- och samarbetsnätverk inom undervisning och forskning och vi uppmuntrar våra studenter att läsa kurser, åka på utbyten och genomföra projekt i utlandet. Som student inom informationsteknik kan du studera vid högskolor i bl.a. Tyskland, Nederländerna och Danmark.