Kursen ingår i dessa läroplaner och studiehelheter
Nivå/kategori
Undervisningsspråk
Svenska
Kurstyp
Obligatorisk
Cykel/nivå
Yrkeshögskoleexamen
Rekommenderat studieår
2
Omfattning
5 sp
Kompetensmål
Målsättning är att studeranden:
- kan grunderna i näringslära
- kan tillämpa sina kunskaper och sammanställa en
kost enligt
gällande finska näringsrekommendationer
Läranderesultat
Efter avklarad kurs förväntas den studerande:
- i stort känna till de olika näringsämnena och
deras inverkan på
hälsan
- känna till kostens betydelse vid
livsstilsjukdomar
- känna till de allmännaste allergierna och
intoleranserna
- känna de finska näringsrekommendationerna
Innehåll
Innehåll:
- kostanalys, kostdagbok
- näringsfysiologi, näringsrekommendationer,
livsstilsjukdomar
Förkunskaper
Inga
Kursen ersätter följande kurser
Ingen
Mer information
Kursen går online
Litteratur
Näring och hälsa. Ulla Johansson.
Studentlitteratur 2014.
Människans anatomi och fysiologi.Haug et al.Liber
2010.
Abrahamsson et al. Näringslära för högskolan.
Liber utbildning
2006.
Finska näringsrekommendationerna
Anteckningarna från föreläsningarna
Studieaktiviteter
- Föreläsningar - 10 timmar
- Praktiska övningar - 35 timmar
- Självstudier - 80 timmar
- Nätbaserade - 135 timmar
Arbetsbelastning
- Kursens totala antal arbetstimmar: 260 timmar
- Varav självstyrda studieformer: 260 timmar
- Varav schemalagda studier: 0 timmar
Undervisningsform
Närundervisning
Examinationsformer
- Tentamina (skriftliga-, muntliga-, hem-)
- Essä, rapporter, produktioner och portfolio
Examinationskrav
Godkänd tentamen och eventuella kompletteringar
Godkänd kostdagbok + analys
Lärare
Tillman Ilse
Examinator
Tillman Ilse
Kursens hemsida
Antal kursplatser
Ingen begränsning
Delprestation i kraft till
12 månader efter kursens slutdatum
Examinationsformer
- Tentdatum meddelas senare - Tentamina
- Datum meddelas senare - Rapporter och produktioner