Kursen ingår i dessa läroplaner och studiehelheter

Hotell- och restaurangföretagande - Hotell- och restaurangföretagsamhet

Nivå/kategori

Breddstudier

Undervisningsspråk

Svenska

Kurstyp

Obligatorisk

Rekommenderat studieår

2

Omfattning

7 sp

Kompetensmål

Kursen fördjupar studerandes kunskaper om förplägnadsrörelsers operationella funktioner, administrering och produkter.

Läranderesultat

Analysera olika förplägnadsrörelser och deras lönsamhet kopplat till nya trender och förändringar i samhället. Behärskar både teoretiskt och praktiskt
förplägnadsrörelsernas produktutveckling och inse vikten av tjänstekvalitet. Känna till viner och deras specialegenskaper beroende på området.

Innehåll

Operativtledarskap och förplägnadsrörelsers lönsamhetstal.
Produkter, pris och produktutveckling inom mat- och
dryckesbranschen. Kundservice och serviceprocessens
utveckling och kvalitet.
Vinkunskap

Förkunskaper

Restaurangservice

Litteratur

Buttle, Francis (1997): Hotel and Food Service Marketing. Cassell. ISBN: 0304315338
Edvardsson,Bo(1996): Kvalitet och tjänsteutveckling. Studentlitteratur. ISBN: 9144001541
Kotas,R. & Jajawardena,C.(1994): Profitable Food & Beverage
Management. Hodder & Stoughton. ISBN: 0340595124
Lillicrap, Cousins & Smith (1998): Food and Beverage
Management. Holder & Stoughton, London
Nieminen, G.M. (2001): Ravintola-alan laskentatoimi. Restamark. ISBN: 9519185216
Aktuell litteratur anges av föreläsaren

Studieaktiviteter

  • Föreläsningar
  • Grupparbeten
  • Inlämningsuppgifter
  • Presentationer
  • Studiebesök
  • Övningar
  • smakprov, case
  • Individuellt arbete

Arbetsbelastning

  • Kursens totala antal arbetstimmar: 0 timmar
  • Varav självstyrda studieformer: 0 timmar
  • Varav schemalagda studier: 0 timmar

Undervisningsform

Närundervisning

Examinationsformer

Skriftlig tentamen

Examinator

Aittoniemi Hellevi

Antal kursplatser

Ingen begränsning

Delprestation i kraft till

Utgången av läsåret

Kurs och studieplanssökning