Kursen ingår i dessa läroplaner och studiehelheter
- Turism 2005 - Hotell- och restaurangindistri
- Turism 2006 - Hotell- och restaurangindistri
- Turism 2004 (hotell och restaurang) - Hotell- och restauranservice
- Turism 2004 (turismadministration) - Hotell- och restauranservice
- Turism 2007 - Hotell- och restaurangindistri
- Turism 2008 - Hotell- och restaurangindustri
- Turism 2009 - Hotell- och restaurangindustri
- Turism 2010 - Hotell- och restaurangindustri
- Turism 2011 - Hotell- och restaurangindustri
- Turism 2012 - Hotell- och restaurangindustri
Nivå/kategori
Undervisningsspråk
Svenska
Kurstyp
Obligatorisk
Rekommenderat studieår
1
Omfattning
5 sp
Kompetensmål
Studerande kan självständigt utföra basarbeten inom
ett restaurangföretag. Studerande har grundläggande
kunskaper i servering och försäljning av mat och dryck, om kundservice och om restaurangens försäljningsprocesser.
Läranderesultat
Klara av baskunskaperna i serveringen och matlagningen både teoretiskt och praktiskt och känner till basprodukterna i en restaurang.
Känner till i stora drag den finska matkulturen och har kunskaper om restaurangens matprocesser
Innehåll
Restaurangservice, dryckeslära, alkohollagstiftning
Matlagning, hygienpass och matkulturer
Förkunskaper
Inga
Mer information
Varje studerande måste skaffa sig en kockrock och gärna ett förkläde .
För hygienpasset, som kostar 7¤, hittas materialet i nätet. Inga timmar i klass. Det rekommenderas : Laukkanen, Marja www.lupakokata.fi Extern länk -elevmaterial och www-edu.fi/oppimateriaalit/purtavaapuhtaasti (välj språket) också från Eviras sidor kan du titta tester t ex.
Vid testtillfälle måste du visa ditt identitetsbevis och testet måste ifyllas med en kulspetspenna! Testet är den 24.1.2013 kl 15.15 i D4110
Litteratur
Föreläsarens material .
Annan av föreläsaren angiven litteratur meddelas senare.
Hygienpass- se nere
Studieaktiviteter
- Föreläsningar - 42 timmar
- Studiebesök och demonstrationer - 16 timmar
- Praktiska övningar - 49 timmar
- Basgruppsarbete - 8 timmar
- Självstudier - 18 timmar
Arbetsbelastning
- Kursens totala antal arbetstimmar: 133 timmar
- Varav självstyrda studieformer: 133 timmar
- Varav schemalagda studier: 0 timmar
Undervisningsform
Närundervisning
Examinationsformer
- Tentamina (skriftliga-, muntliga-, hem-)
- Demonstrationer och färdighetsprov
- Essä, rapporter, produktioner och portfolio
Examinationskrav
Alla uppgifter måste vara godkänt avklarade.
Närvaro (minimiantal meddelas i början på kursen) på kökstimmarna är mycket avgörande och inverkar direkt på kursbetyget.
Examinator
Aittoniemi Hellevi
Kursens hemsida
Antal kursplatser
Ingen begränsning
Delprestation i kraft till
Till datum 2013-05-30
Kursens tidtabell
Undervisningen för kökstimmar sker i Prakticums undervisningskök.
Examinationsformer
- 2013-03-07 - Tentamina
- Datum meddelas senare - Demonstrationer och presentationer
- Datum meddelas senare - Rapporter och produktioner