Kursen ingår i dessa läroplaner och studiehelheter
- Turism 2005 - Hotell- och restaurangindistri
- Turism 2006 - Hotell- och restaurangindistri
- Turism 2007 - Hotell- och restaurangindistri
- Turism 2008 - Hotell- och restaurangindustri
- Turism 2009 - Hotell- och restaurangindustri
- Turism 2010 - Hotell- och restaurangindustri
- Turism 2011 - Hotell- och restaurangindustri
- Turism 2012 - Hotell- och restaurangindustri
Nivå/kategori
Undervisningsspråk
Svenska
Kurstyp
Obligatorisk
Cykel/nivå
Yrkeshögskoleexamen
Rekommenderat studieår
2
Omfattning
5 sp
Kompetensmål
Målsättningen med kursen är attlära känna olika vinområden och och de typiska egenskaperna på dem. Få förståelse för hur man planerar menyer lönsamt och kommer i håg upplevelsens betydelse för kunden. Att även praktiskt kunna tillreda maten för olika kundsegment.
Läranderesultat
Efter avklarad kurs förväntas den studerande vara förmögen att analysera förplägnadsrörelser och deras lönsamhet kopplat till nya trender och förändringar i samhället. Han/hon har kunskaper både teoretisk och praktiskt om kvalitetskraven på matupplevelser som helhetstjänst. Kunskap om viner och deras specialegenskaper beroende på området. Äktenskap mat och vin.
Innehåll
Matproduktion
Planering av menyer
Vinkunskap
Förkunskaper
Restaurang- och matprocess 1
Kursen ersätter följande kurser
ingen
Mer information
Inför matproduktionen bör studeranden ha hygienpasset samt köksklädsel enl. hygienkrav.
Vinkursen går i Arcadas egna utrymmen
Datarumsbokningar är reserverade för att göra grupparbeten självständigt
Litteratur
Mölstad, Mikael.2007. Nya stora vinskolan
aktuella artiklar och tidningar
Studieaktiviteter
- Föreläsningar - 60 timmar
- Studiebesök och demonstrationer - 7 timmar
- Praktiska övningar - 40 timmar
- Basgruppsarbete - 8 timmar
- Självstudier - 18 timmar
Arbetsbelastning
- Kursens totala antal arbetstimmar: 133 timmar
- Varav självstyrda studieformer: 133 timmar
- Varav schemalagda studier: 0 timmar
Undervisningsform
Närundervisning
Examinationsformer
- Tentamina (skriftliga-, muntliga-, hem-)
- Demonstrationer och färdighetsprov
- Essä, rapporter, produktioner och portfolio
Examinationskrav
Alla kursuppgifter godkända
i köket minst 50% närvarande
Examinator
Aittoniemi Hellevi
Kursens hemsida
Antal kursplatser
Ingen begränsning
Delprestation i kraft till
Till datum 2014-05-30
Kursens tidtabell
informeras vid kursstarten
Examinationsformer
- Tentdatum meddelas senare - Tentamina
- Datum meddelas senare - Demonstrationer och presentationer
- Datum meddelas senare - Rapporter och produktioner