Spillveckan logga

Under svinnkampanjen i september vägde restaurang Arcada matsvinnet. Under 2 veckor vägdes svinnet. Första veckan vägdes svinnet utan vår vetskap och låg på 31g/portion. Följande vecka när restaurangen meddelade att de väger svinnet, så var svinnet 23g/portion. En stor förändring till det bättre.

Du kan lätt påverka klimatförändringen med mängden matsvinn!

I Finland slänger vi årligen cirka 20–25 kg mat per person. Hushållen är de största bovarna och står för ca 30% av allt som kastas i Finland. Tänk på allt vi kunde göra med den maten eller pengarna som åker rakt i rosken.

Hur kan du minska ditt matsvinn?

  1. Ta foto på innehållet i kylskåpet, kolla frysen före du går till butiken, så köper du inte dubbelt.
  2. Använd hela råvaran, även blast och stam går att äta t.ex. på broccoli och blomkål.
  3. Trötta salladsblad, grönsaker och rotfrukter får nytt liv efter en timme i kallt vatten.
  4. Lita på dina sinnen, lukta, känn och smaka innan du kastar bort!
  5. Googla för att få inspiration och recept för att använda svinnet.