20.09.2022 12:24
Under svinnkampanjen i september vägde restaurang Arcada matsvinnet. Under 2 veckor vägdes svinnet. Första veckan vägdes svinnet utan vår vetskap och låg på 31g/portion. Följande vecka när restaurangen meddelade att de väger svinnet, så var svinnet 23g/portion. En stor förändring till det bättre.
Du kan lätt påverka klimatförändringen med mängden matsvinn!
I Finland slänger vi årligen cirka 20–25 kg mat per person. Hushållen är de största bovarna och står för ca 30% av allt som kastas i Finland. Tänk på allt vi kunde göra med den maten eller pengarna som åker rakt i rosken.
Hur kan du minska ditt matsvinn?
- Ta foto på innehållet i kylskåpet, kolla frysen före du går till butiken, så köper du inte dubbelt.
- Använd hela råvaran, även blast och stam går att äta t.ex. på broccoli och blomkål.
- Trötta salladsblad, grönsaker och rotfrukter får nytt liv efter en timme i kallt vatten.
- Lita på dina sinnen, lukta, känn och smaka innan du kastar bort!
- Googla för att få inspiration och recept för att använda svinnet.