På Arcada rekommenderar vi källhänvisningssystemet APA 7 för att ange källor och källhänvisningar i texter.
Källhänvisningssystemet APA 7
APA står för American Psychological Association och är ett vanligt sätt att ange källor på. APA är ett så kallat författare-årtal-system. Det innebär att du skriver en källhänvisningsparentes i den mening eller stycke där du har använt en källa. I parentesen skriver du författarens efternamn och årtal. Skriv också sidnummer då det är möjligt. I källförteckningen sist i texten ger du en fullständig källhänvisning som även omfattar publiceringsuppgifter, utgivare och länk om det finns. Källhänvisningen sker alltså i två steg.
När ska jag göra en källhänvisning?
Du ska alltid ange en källa när du refererar vad någon annan har sagt, skrivit, fotograferat eller illustrerat. Det här gäller även figurer och tabeller. Källhänvisningen ska vara korrekt och tydlig, läsaren ska enkelt kunna hitta den källa du har använt.
Observera att du alltid ska vara transparent och redogöra för hur du har använt AI i texter, presentationer, för en bild, figur, tabell eller annat syfte. Kom ihåg att text som en språkmodell skapar inte är en faktakälla, men du måste skriva på vilket sätt du till exempel har bollat idéer med ChatGPT. Se exempel på hur hänvisningarna ser ut nedan.
Du bör känna till Arcadas Riktlinjer för AI-stödda verktyg och följa anvisningarna för en etisk och transparent användning av AI. Var nyfiken och lär dig mera om hur du på ett ansvarsfullt sätt kan använda AI som stöd i dina studier.
Hur ska källhänvisningarna se ut?
Källorna skrivs på olika sätt beroende på vilken typ av källa det är. I källförteckningen kursiverar du exempelvis rubriken om det är fråga om en bok. Om det är en artikel i en tidskrift skriver du rubriken med rak stil, men tidskriftens namn med kursiv stil. De olika sätten hjälper läsaren att snabbt se vilken typ av källa det är fråga om.
I själva brödtexten anges källan med hjälp av en källhänvisningsparentes. När det gäller textkällor; böcker, e-böcker tidskrifter, rapporter och så vidare, är det oftast författarens efternamn som står i källhänvisningsparentesen. Om det inte finns en författare skriver du organisationens namn eller rubriken för källan, det här är vanligt då det gäller webbplatser.
Du behöver inte lära dig källhänvisningsteknik utantill, men det är viktigt att alltid hänvisa korrekt, därför ska du alltid slå upp i Referensguiden för APA Extern länk då du skriver.
I Referensguiden för APA finns exempel på hur du hänvisar till olika typer av källor: böcker, artiklar, webbsidor, sociala medier, rapporter, broschyrer, avhandlingar, PowerPoint, bilder och så vidare. En hänvisning till en bokkälla med sidnummer kan se ut så här i brödtexten och källförteckningen:
Parentes i löpande text:
(Wiklund, 2003, s. 47–49)
Om författaren nämns i texten:
Wiklund (2003, s. 47–49) framhäver att...
Samma källa ser ut så här i källförteckningen:
Wiklund, L. (2003). Vårdvetenskap i klinisk praxis. Natur och Kultur.
Det namn som står i källhänvisningsparentesen kallas uppslagsord och det namnet måste vara det ord som står först i källförteckningen. Du ska alltså kunna slå upp i källförteckningen och hitta hela informationen om brödtextens källhänvisningsparentes. Om parenteserna och källförteckningen inte korrelerar fungerar inte din källhänvisningsteknik.
Du kan variera hur du anger källan i brödtexten. I stället för en källhänvisningsparentes kan du använda referatmarkörer och omtala källan med ord i meningen.
Referera och citera
Citat är ett ordagrant återgivet textutdrag ur en källa. Då du refererar återberättar du vad någon annan har skrivit. I båda fallen måste det finnas en källhänvisning, också då du återberättar med egna ord, annars gör du dig skyldig till plagiat.
I regel ska du hellre referera än citera. Då du citerar får du inte ändra på något i meningen och därför passar citat ofta dåligt i ens egen text. Referat är därför smidigare och ger dig möjlighet att variera din källhänvisningsteknik.
Citat kan användas om du vill betona något speciellt viktigt och centralt. Citatet måste alltid ha en tydlig funktion och belysa ditt resonemang. Det finns två sätt att citera. Vilketdera sättet du väljer bestäms av hur långt citatet är.
Korta citat består av allt från ett ord till ett par meningar och markeras med citattecken [” ”] på vardera sidan om det citerade och vävs in i den löpande texten.
Blockcitat består av fler än tre textrader. Citatet markeras med indrag och skrivs i mera kompakt form (teckenstorlek 10 p och radavstånd 1), lite som en ruta. Observera att inga citattecken ska användas. Du skriver en vanlig källhänvisningsparentes efter blockcitatet. Genom att använda [...] markerar du att du har utelämnat vissa partier i ett längre citat. I Skrivmallen ser du hur layouten för ett blockcitat ser ut.
Då du refererar skriver du med egna ord det du vill lyfta fram ur ditt källmaterial. I slutet av meningen eller stycket skriver du en källhänvisningsparentes.
Du kan variera ditt språk och ditt sätt att hänvisa till dina källor genom att använda referatmarkörer. Referatmarkörer är verb som hänvisar till ditt material, t.ex. säger, skriver, påpekar, lyfter fram.
Här är några exempel på hur du kan använda referatmarkörer och baka in källhänvisningen i texten.
Watson & Person (2021) understryker att det är viktigt med goda skrivrutiner redan i början av studierna. I en studie gjord av Nesser et al. (2022) konstaterar man att även studenter uppger att goda skrivrutiner är viktiga för att nå goda resultat.
Hänvisningar till AI-verktyg
Information om AI-verktyg, programvara och appar ska anges i två steg liksom alla andra källor; i brödtexten och som referens i källförteckningen. Ange vilken version av en AI eller programvara du har använt samt hur och varför. Det kan se ut så här:
Parentes i löpande text:
(OpenAI, 2023)
Om verktyget/organisationen nämns i texten:
OpenAI (2023) definierade fenomenet så här då vi ställde frågan x…
Samma källa ser ut så här i källförteckningen:
OpenAI. (2023). ChatGPT 3.5 (Version 21 november 2023) [Språkmodell]. http://chat.openai.com/ Extern länk
Modellen för källförteckningsraden är:
Upphovsperson, X.X./Organisation/Företag. (År). Namn på programvara (Version) [Typ av program/AI-verktyg]. URL
Läs mera om hur du hänvisar till språkmodeller på APA Style. Extern länk
Referenshanteringsprogram
Ett smidigt sätt att hantera källor är att använda referenshanteringsprogrammet Mendeley. Du kan spara alla dina källor i Mendeley och med hjälp av det skapa en källförteckning i rätt format. Läs mera på Arcadas LibGuides. Extern länk