Spillveckan 2025

Finländska hushåll slänger runt 137 miljoner kilo mat varje år. Totalt slänger vi i Finland ca 400 miljoner kilo mat per år. Spillveckan firades för första gången 2013. Arcada vill synliggöra matsvinn och väcka uppskattning för både råvaror och tillagad mat.

Matsvinn är ätbar mat som av någon orsak slutar i soporna istället för att ätas. Det uppstår i alla led av livsmedelskedjan. T.ex. står hushållen för 39%, industrin för 21% och butiker för 15% av allt matsvinn.

Du hittar mer information, nyttiga tips och recept för att minska på matsvinnet (på finska): 

https://www.kuluttajaliitto.fi/havikkiviikko/

https://www.saasyoda.fi/havikkireseptit   

Hjälp oss minska matsvinn på Arcada

Arcada deltar i Spillveckan som en del av Green Office-programmet. Restaurangen på campus följer kontinuerligt under året upp mängden matsvinn för att öka medvetenheten. 

Vill du köpa med dig mat och samtidigt bidra till att mindre mängder mat landar i soporna? Om all lunchmat inte gått åt har du möjlighet att köpa med dig en låda hem från restaurangen kl. 12.55 måndag till fredag. En matlåda på 750 ml kostar 4 euro.