För att anmäla dig till Inledande arbetspraktik (Praktik 1) och/eller Yrkespraktik (Praktik 2) måste du hitta dessa kurser i SISU; PM-2-004 respektive PM-2-005. Läs instruktionerna som ges nedan.
I studieplanen är praktikerna schemalagda till år 4. Det är dock att föredra att genomföra dem under somrarna mellan det 1:a och det 4:e studieåret. Du börjar med den Inledande arbetspraktiken och därefter följer Yrkespraktiken.
Praktikerna är värda 15 sp var, vilket innebär 12 veckors heltidsarbete eller 400 timmar. Du erhåller 1,5 sp per vecka med heltidsarbete. Arbetstiden per vecka för en student under praktiken ska vara densamma som för en heltidsanställd (37,5h-40h). Praktiken kan genomföras när som helst under studierna, t.ex. under sommaren eller när det passar in i den individuella studieplanen eller livssituationen. Praktiken kan avläggas i Finland eller utomlands.
Praktikerna ska ge kunskaper och erfarenheter som är relevanta för arbetslivet och utbildningen. Det kan handla om teknik-, hållbarhets-, ledarskaps- eller ekonomirelaterade arbetsuppgifter i teknikföretag eller andra organisationer. Den Inledande arbetspraktiken (Praktik 1) ska ge en grundläggande orientering i arbetslivet. Även tidigare ingenjörsrelaterad arbetspraktik som erhållits före studierna vid Arcada kan tillgodoräknas. Yrkespraktiken (Praktik 2) behöver innehålla yrkesspecifikt arbete.
Om du är osäker på om dina arbetsuppgifter kan betraktas som praktik, vänligen kontakta din utbildningsansvariga lärare, Rizwan Ullah.
Praktikerna betygsätts som godkänd/underkänd.
Om du får lön under din praktik är du i ett vanligt anställningsförhållande och i detta fall är ett praktikavtal inte obligatoriskt. Efter praktikperioden ska du lämna in ett arbetsintyg enligt beskrivning nedan.
Om du inte har lön under din praktikperiod ska du ha ett praktikkontrakt (se itsLearning) undertecknat av arbetsgivaren, dig och programansvarig innan du påbörjar praktiken.
Efter praktikperioden ska du lämna in ett arbetsintyg och en praktikrapport. Rapporten och arbetsintyget ska laddas upp i itsLearning. I mån av möjlighet, lämna in ett arbetsintyg som arbetsgivaren/praktikplatsen skrivit. Om det inte är möjligt, be arbetsgivaren fylla i och underteckna Arcadas mall för arbetsintyg. Om du använder Arcadas mall, vänligen bifoga en kopia av ditt arbetsavtal med intyget.
Var du ska söka praktikplats:
Som student är du själv ansvarig för att hitta din egen praktikplats. På Arcada kan du få hjälp av lärare gällande olika företag. Allmänna tips om att skriva CV / följebrev och nätverksstöd kan erhållas från Karrärcentret på Arcada.
Ta också en titt på ingenjörsrelaterade företag i bifogad länk; Engineering summer jobs 2025 Extern länk
Det är i allmänhet svårt att få praktikplats på större företag, så rikta in dig på nystartade företag.
Anmäl dig till praktik i Sisu
1. Anmäl dig till kursen som heter Praktik 1 (Inledande arbetspraktik) /Praktik 2 (Yrkespraktik) i SISU. Du kommer automatiskt att bli antagen till denna kurs (lärarens godkännande behövs inte).
2. Efter steg#1 kommer du att se samma kurs (som ovan) i Itslearning där du kan hitta instruktioner om praktik, plats för inlämning och malldokument för arbetsintyg (vid behov) osv.
När du är på väg att skicka in till Itslearning:
Tänk på följande när du ska lämna in din rapport i Itslearning.
- Praktikrapporten (1200 ord, ~4-5 sidor) ska innehålla minst följande aspekter:
- Använd Arcada-mallen (lägg till innehållsförteckning)
- Beskrivning av praktikplatsen (plats, varaktighet)
- Reflektera över hur du fick den här praktikplatsen / vad fungerade t.ex.?
- Arbetsbeskrivning med exempel
- Självutvärdering av praktikperioden med exempel
- Lägg till referenser
2. Arbetsintyget ska vara undertecknat av praktikplatsen/arbetsgivaren och innehålla följande uppgifter:
- Praktikperiod (datum) och antal arbetstimmar per vecka
- Arbetsuppgifter
- Antalet genomförda timmar måste anges om det är ett deltidsjobb
3. Företagsprofil: Länka till företaget online t.ex. dess officiella webbplats eller LinkedIn-sida
4. Handledarprofiler: Dela länkar till dina arbetsledares professionella konton, t.ex. deras LinkedIn-profiler, för att verifiera deras referenser.