Norden flagga

Det nordiska kultursamarbetet utgör en av hörnstenarna i den gemenskap som binder samman de nordiska länderna och återspeglar den grund av gemensamma värderingar som de nordiska länderna står på.

I Norden, trots dess relativt homogena kulturella bakgrund, finns det några utmaningar när det gäller att upprätthålla och främja gemensamma värderingar och kulturella särdrag som ökad mångfald, språkliga och regionala skillnader, generationsklyftor, digitaliseringens påverkan och effekter av globaliseringen.

Experter, forskare, alumner och studenter reflekterar kring dessa frågor på seminariet Kultur formar Norden som
ordnas den 22.3 kl. 9.15- 15.15 på Arcada i Helsingfors

Seminariet ordnas i samarbete med Arcada, Högskolan på Åland, Ålands yrkesgymnasium och Yrkesinstitutet Prakticum.

Välkommen!

Anmäl dig till seminariet Extern länk Extern länksenast 19 mars.

Program

9.15 - 9.20
Välkommen till Nordens dag
9.20 - 9.50
Kultur formar Norden, del ett
Marianne Möller, pensionär Independent Culture consultant
Marianne Möller reflekterar i sin presentation kring hur kultur format Norden, de institutioner som gjort det möjligt och hur kulturen fortsätter att forma oss nordbor men också världen i stort idag
9.55 - 10.10
Presentation av NU projektet. NU är ett årligen återkommande fotoprojekt mellan Prakticum och flera andra nordiska skolor
Vera Örså, alumn Practicum och medianom, stud Arcada
10.10 - 10.25
Hur PNU främjar nordiskt samarbete och skapar möten mellan ungdomar från hela Norden
Jenny Tabermann, generalsekreterare för Pohjola-Nordens Ungdomsförbund berättar om hur

Paus

10.35 - 11.05
Kultur formar Norden, del två
Tomas Träskman, Arcada
Nordiska mirakel, vår tids magi och framtidens magi. En reflektion kring teknologi, kultur och en samtid utan en framtid.
11.05 - 11.30
Konstforsk: ett projekt som kretsar kring olika öar i Norden och om hur löftet om utopi och hotet om dystopi är ständigt närvarande på alla öar.
Rebecka Rahikainen, medianom stud, Arcada, berättar om sin erfarenhet av att besöka ön Vega med filmstudenter från Oslo och Göteborg.

Lunch

12.30 - 14.15
Pop-up museum kring Nordisk vardagskultur
Efter lunch är det dags för workshop där deltagare skapar ett pop-up museum som presenterar vardagens kultur. Muséets samlingar ska bestå av föremål som deltagarna tar med sig till evenemanget. Temat för utställningen är : Vad betyder Norden för mig?

Datum

Plats

Arcada