Visum och uppehållstillstånd

För att vara säker på att du har alla nödvändiga dokument för att studera i Finland rekommenderar vi dig att kontakta den finska ambassaden i ditt hemland för att kontrollera vilka dokument som är nödvändiga. Kraven varierar beroende på vilket land du kommer ifrån, hur länge du kommer att studera i Finland, vad du studerar, och om vistelsen innefattar endast studier eller också praktik.

Migrationsverket i Finland har sammanställt följande information gällande visum och uppehållstillstånd för utbytesstudenter.

Vaccinationer och försäkringar

Kontrollera att du har alla behövliga vaccinationer och en ikraftvarande försäkring. Mera information kring vaccinationsrekommendationer hittar du här.

Medborgare i länder utanför EU som anländer till Finland för att studera eller för studentutbyte behöver ha hälsoförsäkring ifall studierna eller studentutbytet räcker mer än 3 månader. Hälsoförsäkring är ett krav för att erhålla ett uppehållstillstånd för studier.

Din vistelse i Helsingfors (tutorprogram, Introduktionsdagar, Sociala evenemang)

Innan du anländer till Finland behöver du vara i kontakt med din tutor som kommer att kontakta dig per e-post. Informera din tutor om datum och tid för din ankomst. Vi rekommenderar att ni ger varandra era telefonnummer ifall det blir förseningar i tidtabellen för din ankomst. Tutorn kan hjälpa till då du anländer till Finland med bl.a nyckel till lägenheten.

Studerandekåren ASK och tutorerna ordnar en hel del evenemang under terminen.

I början av höstterminen ordnas introduktionsdagar för nya studenter och det rekommenderas varmt att komma till dem. På vårterminen ordnas endast ett kort välkomsttillfälle, eftersom kurserna genast kör igång.

Boende

Internationella koordinatorn kommer att förboka ett privat rum åt dig i en delad lägenhet och kommer att skicka all nödvändig information gällande boende åt dig per e-post. Du behöver inte göra något gällande boendet före det, om inte annat meddelas! Du ska inte ansöka om studentboende själv före internationella koordinatorn har förbokat ett rum åt dig. Kom ihåg att hyrorna är rätt höga i Helsingfors. Ett rum i en studentlägenhet kostar omkring 470-580 euro/månad.

Du kommer att dela bostad med andra internationella studenter. Alla har ett privat rum (ca 12 m2). Kök, badrum och vardagsrum är gemensamma. Alla bostäder är möblerade och köket är utrustat så att du kommer igång. Hyran inkluderar vatten, värme och internet.

Rummen hyrs ut endast för hela terminer. Det tidsbestämda kontraktet för höstterminen gäller 15.8-31.12 och för vårterminen 1.1-31.5. För studenter som stannar hela läsåret gäller kontraktet för tiden 15.8-31.5. De utbytesstudenter som stannar hela terminer (d.v.s. höstterminen, vårterminen eller hela läsåret enligt läsåret på Arcada) har förtur framom sådana utbytesstudenter som eventuellt vill komma endast för en kort tid. Ifall det finns lediga rum kan också studenter som kommer för en kortare period få hyra ett rum, men det tidsbestämda kontraktet gäller ändå för hela terminen oavsett studentens ankomst- och avresedag.

Studier på Arcada

Registrering till kurser

När du anländer till Arcada får du ett användarnamn och lösenord så att du kan använda datorer och det studieadministrativa systemet ASTA. Du kan då anmäla dig till kurser online. Användarnamn och lösenord kan tyvärr inte delas ut per e-post innan du anländer till oss på Arcada.

En godkänd studieprestation bedöms med vitsorden utmärka insikter (5), goda insikter (4-3) eller tillfredsställande insikter (2-1). På särskilda grunder kan vissa studieprestationer bedömas med vitsordet utförd eller godkänd (se Arcadas examensstadga).

Under en termin borde du få ihop 30 ECTS och under ett helt akademiskt år 60 ECTS.

 

Annan nyttig information om att studera och bo i Finland och Helsingfors