Dina studier börjar här!

Välkommen till Arcadas studieguide start.arcada.fi - din bästa vän mot en examen! Här har vi samlat nyttig info för dig som är ny examensstudent eller studerar via den Öppna YH-leden. Dina studier hos oss inleds med Kick off torsdagen den 24.8 och för dig som studerar via den Öppna YH-leden, våra internationella studenter och våra utbytesstudenter ordnas även en extra välkomstdag onsdagen den 23.8.

Kick off:en är en del av kursen "Introduktion till högskolestudier", som även blir den första kursen du kommer att gå här på Arcada. Som ny student är det alltid mycket som du bör komma ihåg. Därför har vi plockat ihop ett infopaket som hjälper dig hitta all den information du behöver.

Varmt välkommen till Arcada - vi önskar dig en fantastisk studietid tillsammans med oss!

Kick off-dagarna 23-25.8.2017

Notera att samtliga studenter deltar i Kick off dagen, torsdag 24 augusti:

 • Öppna YH ledstudenter (onsdag 23 augusti)

  Denna dag ordnas för dig som studerar via Arcadas öppna YH-led

  Öppna YH-studenter på de svenska utbildningarna:

  9:00-10:00 Info för ÖYH-ledstudenter (stora auditoriet)
  10:00-10:30 Nycklar och it-konton
  10:30-12:00 Kom igång med kursanmälan, Itslearning, start.arcada.fi

 • Studenter vid engelska utbildningar (onsdag 23 augusti)

  I denna dag deltar examens- och utbytesstudenter vid våra engelska utbildningar
  (dagen ordnas på engelska)

  Onsdag 23 augusti 

  8:00-10:00  IT-konton och nycklar (Kabinett Pacius)

  10:00-12:00  Välkommen! (lilla auditoriet)

  12:00-13:00  Lunch

  13:00-14:00  Studera på Arcada (och i Finland) (lilla auditoriet)

 • Utbytesstudenter (onsdag 23 augusti)

  I denna dag deltar examens- och utbytesstudenter vid våra engelska utbildningar
  (dagen ordnas på engelska)

  Onsdag 23 augusti

  9:00-10:00 Information för utbytesstudenter (D4106)

  10:00-12:15 Kom igång med kursanmälningar (F3 it-klassrum)

  12:15-12:45 Lunch

  13:00-14:00  Studera på Arcada (och i Finland) (lilla auditoriet)

  14:00  Arcada studerandekår- ASK ordnar program

 • Kick off för samtliga nya studenter (torsdag 24 augusti)

  I denna dag deltar samtliga nya examens-, utbytes- och öppna yh-ledstudenter 

  Torsdag 24 augusti 2017

  8:30-9:15 Samling på Stora torget

  9:15-9:30 Välkomsthälsning

  9:30-11:00 Informationstillfälle med din nya institution

  11:00-13:00 Informationspass x 3 samt lunch

  Du deltar i sammanlagt tre infopass. Passen har temat: IT/introduktion till högskolestudier, Stödfunktioner vid Arcada och Arcada studerandekår ASK. 

  Tidtabell för infopassen: 11:00-11:20, 11:20-11:40, 11:40-12:00, 12:00-12:20, 12:20-12:40, 12:40-13:00

  13:00 Utbildningsspecifik info (anmälan till kurser, Asta, ItsLearning osv.)

  Arcada studerandekår ASK ordnar eftermiddagsprogram.

  Du har även möjlighet att hämta ut dina nycklar och ditt it-konto kl. 8-16 under torsdagen.

 • Praktiska ärenden (fredag 25 augusti)

  Möjlighet att ordna med tillgodoräknande, rabattintyg och bibliotekskort

  9-13 Nycklar och it-konton
  9:30-12 Amanuensens drop-in (Idrottsinstruktör, Fysioterapeut, Ergoterapeut, Socionom) i D4103
  Om du studerar till idrottsinstruktör, fysioterapeut, ergoterapeut eller socionom, och undrar om tillgodoräkningar, studieplaner eller dina studier i allmänhet, har du möjlighet att träffa din amanuens på fredagen 

  10-12 Bibliotekets drop in
  Skaffa dig ett lånekort och bekanta dig med biblioteket och personalen. Du behöver ditt identitetsbevis för att få lånekortet. OBS! Det första lånekortet är gratis. 
  Lånetiden är två veckor. Mer information om biblioteket hittar du här.

Info om utbildningarna

Kika gärna in på din utbildnings egna sidor! Här hittar du mer information om dina studiers struktur, kontaktuppgifter till dina lärare, din utbildningsansvariga och din amanuens och mer info om exempelvis din kommande praktik! Du hittar sidorna från menyn under rubriken "Utbildningar".

 

Vill du veta hur dina studier framskrider? Se din studieplan? Ändra kontaktuppgifter eller beställa studieintyg? Allt det här kan du göra på Start. Då du har ett Arcada login kan du hitta de här sidorna under "Mina studier".

Studiestöd

Du som studerar på heltid på Arcada (dvs. minst två månader i rad) har rätt till studiestöd. Studiestödet består av studiepenning, bostadsbidrag och statsborgen för studielån. Då du har beviljats en studieplats på Arcada kan du ansöka om studiestöd. Det gör du lättast online via FPA:s e-tjänst. På Arcada hjälper studierådgivare Erica Åkermarck dig med frågor om ditt studiestöd. Här hittar du mer information om ditt studiestöd.

Studiekort

Studiekortet har du nytta av hela din studietid eftersom det ger dig rabatter på ex. tåg och lokaltrafik, måltider och hundratals övriga studieförmåner. För att skaffa dig ett studiekort behöver du: medlemskap i Arcadas studerandekår ASK (dvs. betala medlemsavgiften varje nytt läsår), ett foto och ditt studienummer. Du beställer kortet här när du blivit ASK-medlem. OBS! Du som studerar via Öppna YH-leden har även du många fördelar med att gå med i ASKen. Läs mer under ”Öppna YH-ledstudenter”.

Facebook-grupperna!

Kom ihåg att gilla Arcadas Facebook-sida för stenkoll på evenemang och vad som händer på vårt campus. Gå också gärna med i din utbildnings egna Facebook- och gulisgrupper. Fråga din tutor som kan hjälpa dig hitta rätt. Bor du på vårt campus? Majstranden har också en egen grupp du kan gå med i, liksom Arcada studerandekår – ASK och alla våra ämnesföreningar.

It-konton och nycklar

Som student på Arcada behöver du öppna ett IT-konto för att kunna logga in på våra datorer och IT-tjänster. Du kan redan nu ta i bruk ditt konto genom att identifiera dig på vår Arcadentity tjänst med hjälp av dina nätbankskoder. Du behöver elektronisk flexnyckel för att kunna röra dig i byggnaden, skriva ut och kopiera, träna i vårt gym eller studera på helgerna. För att hämta ut din flexnyckel behöver du betala en pant för förhand.

Studieförmåner

Som examensstudent får du rabatt på din mat i alla studentrestauranger i landet. För att få rabatten måste du uppvisa ett måltidsstödskort som du kan få från Studieservice i C3 eller ditt studiekort. Tänker du ansöka om HRT, Matkahuolto eller VR-rabatter så finns blanketterna för detta också utanför C3.

Hitta bostad i huvudstadsregionen

Se till att börja leta bostad i god tid. På Arcadas campus finns över 500 studentbostäder, men det finns även många andra sätt att hitta en bostad i huvudstadsregionen. Vi samlade våra tips här.

Ämnesföreningarna

Studierna på Arcada är så mycket mer än böcker och tenter. Ämnesföreningarna vid Arcada är fyra stycken till antalet. Utöver dessa fyra finns även Kult rf som en del av studentföreningsverksamheten. Du hittar välkomstbreven från respektive förening här.

Senast uppdaterad

15.8.2017