Just nu får många bluffmejl där avsändaren utger sig för att vara IT-supporten på Arcada som meddelar att din mejlinkorg är full. Det är fråga om ett så kallat phishing-försök (nätfiske). Om du klickat på någon av länkarna ska du kontakta Arcadas IT-avdelning omgående ( it-support(at)arcada.fi eller via Teams) och byta lösenord Extern länk.

Under den senaste tiden har många också fått bluffmejl där avsändaren påstår sig ha brutit sig in i din dator och filmat dig. I dessa mejl försöker avsändaren pressa dig på pengar. Dessa mejl är bara bedrägerier – tro alltså inte på bedragarnas påståenden. Du ska aldrig betala någon lösensumma och behöver inte göra något annat än att radera mejlet. 

Det har även förekommit mejl och telefonsamtal från någon som uppger sig vara från t.ex. Microsoft och ber om dina person- eller användaruppgifter. Allt detta är bluff. Svara inte bedragarna.

Nu när all vår verksamhet sker online är det extra viktigt att vi alla är försiktiga. Bluffmejl och bedrägeriförsök kan se mycket välgjorda ut och kan vara svåra att se om de är falska. Dubbelkolla alltid avsändaradressen och läs igenom alla mejl noggrant. Kom ihåg att inte klicka på länkar i mejl från okända avsändare och ge inte någonsin ut dina bankuppgifter, lösenord eller personuppgifter.