Under svinnkampanjen i september vägde Compass Group (restaurang Arcada) matavfallet. Under 2 veckor vägdes matavfallet, första veckan var svinnet 29g/portion, följande vecka var svinnet 32g/portion. Svinnet var mycket mindre än ifjol!

Du kan lätt påverka klimatförändringen med mängden matsvinn!

I Finland slänger vi årligen cirka 20–25 kg mat per person. Tänk på allt vi kunde göra med den maten eller pengarna som åker rakt i rosken.

Hur kan du minska ditt matsvinn?

  1. Trötta salladsblad, grönsaker och rotfrukter får nytt liv efter en timme i kallt vatten.
  2. Ta foto på innehållet i kylskåpet före du går till butiken, så köper du inte dubbelt.
  3. Frys in!
  4. Sätt inte för mycket mat på tallriken och värm bara upp det du verkligen vill äta. Att värma upp samma mat flera gånger är inte bra.
  5. Lita på dina sinnen, lukta, känn och smaka innan du kastar bort!