Under svinnkampanjen i september vägde Food&Co (restaurang Arcada) matavfallet. Under en vecka vägdes matavfallet utan vår vetskap och matavfallet var 52g/portion. Följande vecka uppmärksammades vi om vägningen och då var matavfallet betydligt mindre 41g/portion. Så visst kan vi!

Du kan lätt påverka klimatförändringen med mängden matsvinn, så det du tar på tallriken och inte äter upp påverkar varje gång. I Finland slänger vi årligen cirka 20–24 kg mat per person, som i pengar är ca 100€.

Andra tips hur du kan minska ditt matsvinn

  1. Känns paprikorna lite väl mjuka och sladdriga? Lägg dem i kallt vatten en stund och vips så blir de fina igen!
  2. Bruna och mjuka bananer? Skala och frys så kan du mixa dem till bananglass eller smoothie.
  3. Mjukt bröd som blivit torrt kan du penslat med lite olja och torkat det i ugnen så har du plötsligt goda crostinis eller skorpor.
  4. Sänk temperaturen i kylskåpet! En grads temperatursänkning förlänger hållbarheten på många livsmedel. Sikta på +5 grader.
  5. Fredagsmys men glömt att köpa chips? Fritera potatisskal istället. Väldigt gott!
  6. Pasta i stora lass. Gott nykokt. Men dagen efter? Använd i woken eller blanda i en pastasallad så smakar den igen!