Avskrivna böcker blir fina julänglar

Kom med och pyssla julänglar i bibbans tidningssal den 28.11 kl. 12-14. Vi återvinner avskrivna böcker, som får ny skepnad.

Större böcker blir fina julänglar som passar bra på hyllor och bord, medan mindre böcker blir små julänglar i granen.

Välkommen!

Arcadas solenergiproduktion och Green Office rapportering

Arcada har 476 solpaneler uppe på taket. Vi har satsat på att producera egen el, som är speciellt viktigt för miljön och hållbar utveckling. Vill du kolla produktionen i siffror så finns det en solpanelsmätare på stora tavlan vid Stora torget och Fazer Food&Co.

Svinnkampanjens resultat

Under svinnkampanjen i september vägde Food&Co (restaurang Arcada) matavfallet. Under en vecka vägdes matavfallet utan vår vetskap och matavfallet var 52g/portion. Följande vecka uppmärksammades vi om vägningen och då var matavfallet betydligt mindre 41g/portion. Så visst kan vi!

Du kan lätt påverka klimatförändringen med mängden matsvinn, så det du tar på tallriken och inte äter upp påverkar varje gång. I Finland slänger vi årligen cirka 20–24 kg mat per person, som i pengar är ca 100€.

Vegemässa i Kabelfabriken 28-29.9.2019 kl. 10-18.00

Den här superaktuella och efterfrågade vegemässan har vuxit från år till år och anses nu vara den största Nordiska matmässan för vegansk mat. Många nya produkter lanseras under mässan och det bjuds på många smakprover för att öka intresset för vegetarisk mat. Att minska köttkonsumtionen kan minska ditt koldioxidavtryck avsevärt.

För mera information om tillställningen, program och biljetter kolla (på finska eller engelska):

https://www.kaapelitehdas.fi/tapahtumat/2019/vegemessut

Mobilitetsveckan 16-22.9 kulminerar i bilfri dag 22.9

Mobilitetsveckan uppmuntrar oss att fundera över hur vi rör oss och hur resorna inverkan på miljön och samhället. Viktigast både för miljön och din hälsa är att variera dina resor!

Europeiska mobilitetsveckan äger rum den 16 – 22 september. 

Varje år den 22.9 firas den bilfria dagen världen över. Dagen föddes i Europa på 1990-talet för att uppmärksamma problemen med den ökade trafiken och för att stöda den kollektiva trafiken.

Spillveckan 9-15.9.2019

Spillveckan börjar och kampanjen uppmanar alla att ta en extra funderare kring matsvinnet. Tänk att vi slänger 120 till 160 miljoner euro i komposten, vad skulle vi inte kunna göra med de pengarna?

Food&Co (Restaurang Arcada) deltar också i spillveckan, bortkastad mat vägs och vi får veta hur mycket svinnet är per person.

Food&Co erbjuder svinnmat som take away. Dagens lunch säljs i mån av möjlighet måndagar-torsdagar kl. 15-15.15 och fredagar kl. 13.45-14.00 . 750g kostar 3€, ta gärna egen ask med!

Green Office konsumtionsbarometarens resultat och andra tips

WWFs konsumtionsbarometarens svarsprocent och resultat har kommit. I mars svarade 90 personer på WWF:s konsumtionsbarometare. Svarsprocenten var bättre än förra året, och nytt för i år var att både studenter och personal fick svara på enkäten och fundera på hur man kan förebygga ett hållbarare konsumentbeteende.

Hjälp Arcadas restaurang att minska på matsvinnet och lite plasttips!

Från måndagar-torsdagar kl. 14.15-14.30 erbjuder Arcadas restaurang i mån av möjlighet dagens lunch som take away, 750g ask mat kostar 3€. Ta gärna med en egen ask, så minskar vi plastkonsumtionen på samma gång.

Läs mera om matsvinn och plast här

Här också lite tips hur Mårten och Sonja lärde sig sortera plast