Mobilitetsveckan 16-22.9 kulminerar i bilfri dag 22.9

Mobilitetsveckan uppmuntrar oss att fundera över hur vi rör oss och hur resorna inverkan på miljön och samhället. Viktigast både för miljön och din hälsa är att variera dina resor!

Europeiska mobilitetsveckan äger rum den 16 – 22 september. 

Varje år den 22.9 firas den bilfria dagen världen över. Dagen föddes i Europa på 1990-talet för att uppmärksamma problemen med den ökade trafiken och för att stöda den kollektiva trafiken.

Spillveckan 9-15.9.2019

Spillveckan börjar och kampanjen uppmanar alla att ta en extra funderare kring matsvinnet. Tänk att vi slänger 120 till 160 miljoner euro i komposten, vad skulle vi inte kunna göra med de pengarna?

Food&Co (Restaurang Arcada) deltar också i spillveckan, bortkastad mat vägs och vi får veta hur mycket svinnet är per person.

Food&Co erbjuder svinnmat som take away. Dagens lunch säljs i mån av möjlighet måndagar-torsdagar kl. 15-15.15 och fredagar kl. 13.45-14.00 . 750g kostar 3€, ta gärna egen ask med!

Green Office konsumtionsbarometarens resultat och andra tips

WWFs konsumtionsbarometarens svarsprocent och resultat har kommit. I mars svarade 90 personer på WWF:s konsumtionsbarometare. Svarsprocenten var bättre än förra året, och nytt för i år var att både studenter och personal fick svara på enkäten och fundera på hur man kan förebygga ett hållbarare konsumentbeteende.

Hjälp Arcadas restaurang att minska på matsvinnet och lite plasttips!

Från måndagar-torsdagar kl. 14.15-14.30 erbjuder Arcadas restaurang i mån av möjlighet dagens lunch som take away, 750g ask mat kostar 3€. Ta gärna med en egen ask, så minskar vi plastkonsumtionen på samma gång.

Läs mera om matsvinn och plast här

Här också lite tips hur Mårten och Sonja lärde sig sortera plast

De gula stadscyklarna tillbaka i gatubilden igen

I början av säsongen finns det 150 cykelstationer i Helsingfors, men under maj utökas antalet och det kommer då att finnas totalt 3 450 cyklar i storstadsområdet. Läs mer om stadscyklarna här.

Besök ett av Finlands största återvinningsvaruhus i Knektbron / Nihtisilta 18.4 kl. 9.30-11

Under rundvandringen (på finska) har vi möjlighet att bekanta oss med olika verkstäder, se hur bl.a. cyklar, möbler och elektronikutrustning restaureras. Vi får också se Plan B:s (Återvinningscentralens egen kollektion) nya produkter, som skapats genom att man återvunnit material.

Vi får en inblick i hur 4 miljoner saker årligen får en chans att återanvändas och hur Återvinningscentralen sparar 50 miljoner kg naturresurser varje år.

Sopsortering är viktigt

Vi borde bli bättre på att sopsortera och vart tar soporna vägen? Läs intressant artikel i Husis. Kommer du inte in på länken, så logga in med ditt FB eller Google konto.